Wszechstronny frez do fazowania w asortymencie Sandvik Coromant

21.05.2014 Skomentuj pierwszy

W odpowiedzi na problem związany z koniecznością umieszczania w magazynie narzędzi obrabiarki kilku wyspecjalizowanych frezów w celu wykonania różnych typów fazowań firma Sandvik Coromant zaproponowała głowice serii CoroMill 495®. Narzędzia te charakteryzuje duża wszechstronność, dzięki której firmy produkcyjne potrzebują tylko jednego typu narzędzia do obróbki różnego rodzaju faz. W ten sposób nie tylko zwalnia się miejsce w magazynie obrabiarki, ale też maleją ogólne stany magazynowe i koszty narzędziowe.

Większość przedmiotów produkowanych dla branży budowy maszyn wymaga wykonania przynajmniej jednego fazowania. Ponieważ większość współczesnych zakładów produkuje małe serie przedmiotów z różnych materiałów, istnieje tendencja do zbyt częstej zmiany narzędzi i wydłużania się czasu przeznaczonego na związane z tym czynności. Dzięki frezom CoroMill 495, jedno narzędzie można wykorzystać do wykonania różnych faz, skracając czas przestojów i optymalizując wykorzystanie obrabiarki. Narzędzie jest wyposażone w płytki wymienne o czterech ostrzach, a liczba płytek osadzonych w korpusie jest dość duża w stosunku do jego wielkości.

CoroMill 495 umożliwia zarówno typowe wykonanie faz ostrzami płytek po stronie czoła głowicy, jak i po przejściu przez otwór ostrzami znajdującymi się od strony chwytowej narzędzia. Ten wszechstronny frez nadaje się również do ukosowania krawędzi pod spoiny, gratowania, a w razie potrzeby nawet frezowania czołowego.

Narzędzie jest dostępne w średnicach 12-25 mm i 40-63 mm do obróbki faz pod kątem 15°, 30°, 45° i 60° z użyciem chwytu cylindrycznego, złącza Coromant EH i Coromant Capto®. Modele calowe (średnica 0.5-1”) współpracują ze złączem Weldon.

Dostępne gatunki GC1030 (w geometrii -PM) i GC1040 (w geometrii -MM) gwarantują korzystny rezultat fazowania różnych materiałów, w tym stali, stali nierdzewnej, żeliwa, aluminium i superstopów żaroodpornych.

KOMENTARZE (0)
Nieznajomy musisz być zalogowany aby dodać komentarz.
E-mail:
Hasło: